Stress - Rust - Gezondheid

Van stress naar rust

Evenwicht tussen stress en rust vinden is een onophoudelijke zoektocht voor iedereen. 
Een beetje stress kan iedereen aan, maar chronische stress is nefast voor de gezondheid. Stress gerelateerde fysieke klachten zijn een alarmbel die we best niet negeren. 
De weg van stress naar rust is niet zo voor de hand liggend. Velen hebben het verleerd om rust te vinden in het dagelijks leven en verwarren allerlei  'moderne activiteiten' met ontstressen. Anderen wachten op de vakantieperiode om ergens stoom af te blazen.  

Ontstressen hoeft echter niet moeilijk of exotisch te zijn. De meest eenvoudige en toegankelijke oplossingen zijn vaak de beste.

Voor elk persoonlijk groeiproces is innerlijke rust de beste voedingsbodem. Daarom gaat ontstressen en coaching ook hand in hand. 
Ontdek hieronder ons hele rustgevende aanbod. In het bijzonder in de 'Koningstuin' zal jouw stress smelten als sneeuw voor de zon! 

In de Koningstuin

In de Koningstuin

De Koningstuin is een unieke plek in Limburg. Het is een gezellig huisje met een grote natuurlijke tuin naast een bos. Er wonen vogeltjes en eekhoorntjes, een poes ... er is veel rust en een heel natuurlijke stilte. 

Hier is het gemakkelijk om weer in je eigen rust te komen. Hier kan je afstand nemen van alle drukte in je agenda, van je dagelijkse bezigheden en verantwoordelijkheden. Je mag even weg van alle prikkels en verplichtingen. 

Tijdens een 'Stilteverblijf in De Koningstuin'  leef je in het hier en nu, in een vaste regelmaat, in eenvoud. 
Je kan loslaten want hier gaat het om jou. 
Jouw gastvrouw en jij zijn samen alleen en jouw stilte-tijd wordt ingevuld in harmonie met jouw behoeften. Je ervaart dat kleine dingen en eenvoudig uit te voeren handelingen de stress verminderen, de rust vergroten. 
Je merkt dat je meer kracht en helderheid kan voelen.  

Dagelijks doe je samen met je gastvrouw enkele eenvoudige yogaoefeningen. Je geniet van gezonde voeding en je bouwt tijdens je verblijf een kleine routine op waarmee je later thuis ook aan de slag kunt. 

In de stilte van de Koningstuin word je opnieuw bewust van wat er in je leeft. Je gaat weer voelen en ontdekken wat voor jou belangrijk is, wat jij werkelijk wilt. Je gaat weer stromen. Binnen in je gaat een nieuwe wereld open. Er is weer ruimte voor jou!

De stilte als remedie

Stilte is de ervaring van geen enkel storend geluid, of van zo weinig geluid dat het als volledig natuurlijk en rustgevend wordt beleefd. 
Even alles stil. Niets aan je hoofd. Geen drukte. Geen verantwoordelijkheden. 
Stilte is nodig voor een gezond leven, om jezelf in balans te brengen en te houden. Stilte is een prima remedie tegen stress. 

Soms is het moeilijk om stil te worden, stil te zijn. Stilte kan immers ook 'ongemakkelijk' zijn of bedreigend zelfs. Het kan je ook onrustig maken. Gevoelens worden weer ‘voelbaar’, verdriet of irritatie, angst of twijfel komen naar boven. Maar ook gevoelens van liefde, van vreugde, ontroering waarvan je niet wist dat je ze had. 

Door stil te zijn vind je de plek van rust en stilte in jezelf. Op deze plek kan je helemaal ontspannen en uitrusten. Stress maakt plaats voor nieuwe dingen die spontaan kunnen geboren worden. Je vindt jouw kracht terug en je doet boeiende ontdekkingen.

Stilte opent je hart,
schept ruimte en rust en
brengt je weer bij jezelf.

Ontdek alvast de verschillende 'Stilteverblijven' in De Koningstuin. 

Yoga

Yoga

Yoga – een stukje achtergrond

De vroegste schriftelijke verwijzing naar yoga stamt uit het Vedische tijdperk (4500-2500 v.C.). Het vroegste archeologische bewijs is 4500 jaar oud en werd aangetroffen in de Indusvallei in het Himalayagebergte. Het volk uit de bergen stond in verbinding met het lichaam en was één met de natuur waarin ze woonden. Ze ontwikkelden oefeningen en ademhalingstechnieken door te observeren wat er met hen gebeurde. Die houdingen en technieken worden tot op heden onderwezen. 

Ruim 2000 jaar geleden beschreef de Indiase wijsgeer Patanjali de 8 verschillende yoga stadia
Hieruit zijn de meeste moderne yogatechnieken voortgekomen. Patanjali wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne yoga. Het meest gekend zijn het derde en het vierde stadium. Deze worden gedoceerd in een yogales. 
De Asana’s bestaan uit een reeks van fysieke houdingen om het lichaam te beheersen. Door middel van Pranayama leren we onze ademhaling te reguleren (ademhalingstechnieken). 
Maar Yoga is méér dan alleen oefeningen en ademen. Het beoefenen en meester worden van alle stadia van het achtvoudige pad leidt tot verlichting en bevrijding, tot éénwording met ‘het goddelijke’. 

Wat de yogi’s door observatie met hun scherpe zintuigen reeds duizenden jaren geleden leerden, werd later door de westerse wetenschap met haar meetinstrumenten bevestigd
Yoga biedt een weldaad voor lichaam en geest. Men bouwt kracht op en niet enkel in de spieren. Daarnaast verbeteren de functies van het immuunsysteem, het hormonaal systeem, de bloedsomloop, de spijsvertering en de organen én de vitaliteit neemt toe.  
Yoga helpt ons leniger worden en veerkrachtiger, zowel in lichaam als in de geest. We worden rustiger en kunnen beter om met de stormen van het leven. Yoga is goed voor iedereen en steeds meer dokters schrijven dan ook vaak yoga voor aan hun patiënten. 

Yogini Isabelle – een persoonlijke visie op Yoga

Door het jachtige leven en hoge werkdruk lopen we vaak erg gestrest rond. Elke dag hollen we van het één naar het ander, en alle taken die we onszelf opleggen, moeten we perfect uitvoeren. 
We vergeten dat ons lichaam geen machine is, die elke dag 100% kan draaien, We verliezen de verbinding met ons lichaam en onze ademhaling. 
Wanneer de batterijen stilletjes aan leeg raken, negeren we die signalen en wenden ons tot hulpmiddelen om de productiviteit op peil te houden. We schakelen het lichaam uit, voelen het niet meer. 
Op een gegeven kunnen we niet meer ontspannen, zelfs al zouden we willen. 

Ik zie dit zo vaak om mij heen en meer dan dat, ik was zelf zo iemand. Op het randje van een burn-out balancerend, besloot ik eindelijk mijn jarenlange interesse in yoga in praktijk te brengen, Het beginpunt van een innerlijke reis en het vuur van een nieuwe passie werd ontstoken. 
Mijn interesse in yoga begon met een ontdekkingstocht door de verschillende hedendaagse vormen. Daarna wilde ik de bron ervaren en ging naar de roots. 

De lessen die ik geef zijn dan ook een mix van alles wat ik door mijn ontdekkingstocht heb opgepikt. We doen samen klassieke oefeningen, zoals ze al 5000 jaar bestaan (Kundalini). Deze worden afgewisseld met de meer hedendaagse elementen uit de Hatha Yoga, Vinyasa  en Yin Yoga.  De beoefening van Pranayama is tevens een essentieel onderdeel van elke les.

Mijn vaardigheden als meditatiecoach gooi ik in de strijd aan het einde van iedere sessie door af te sluiten met een geleide mindfulness meditatie of een visualisatieoefening.

Mijn passie werd mijn leven, ik deel ze graag met jou !