Ouders

Ouders in de kijker

Ouder zijn is een dagelijkse evenwichtsoefening tussen jezelf en je kind. Om dit evenwicht te bewaren komen extra hulpbronnen wel van pas.  

Als ouder ben je in de eerste plaats een individu en hoe meer je jezelf kan versterken hoe makkelijker jouw ouderrol je zal vallen. 
Vervolgens blijken goede tips en handige pedagogische methodes vaak goud waard, evenals inzicht waarom jij op een bepaalde manier op je kind reageert.

Indien je kind 'bijzondere' kenmerken zoals AD(H)D vertoont, dan heb je nog meer nood aan tools die ook echt werken. 
Regelmatig een flinke dosis rust en een plek kunnen geven aan de spiegel die je kinderen je voorhouden, brengt je op weg om een 'super ouder' te worden voor je kinderen - met een knipoog uiteraard, want gewoon ouder zijn is al super genoeg.

Hieronder vind je een aantal goede hulpbronnen op een rijtje gezet. Wij wensen je veel inspirerende ontdekkingen! .

Ouder - kind Yoga

Ouder - kind Yoga

Kinderen willen niets liever dan speelse tijd doorbrengen met de ouders, dingen doen met elkaar.
In de drukte van elke dag ontbreekt meestal de tijd hiervoor en dat gaat vaak ten koste van de verstandhouding en het ongedwongen genieten van elkaar. Het dagelijks leven plaatst je als ouder noodgedwongen, in de rol van 'autoriteitsfiguur' terwijl je het liefst van alles gewoon gelukkig en blij zou willen zijn, samen met je kind. 

Bij yoga met je kind mag je je als ouder weer kind voelen en kan je kind zich hierin herkennen.
Door de oefeningen samen te doen, wordt jullie onderlinge verbondenheid versterkt.
Bovendien is het prima voor de gezondheid van zowel ouder als kind.

Een mooie beleving in ongedwongen sfeer met je kind delen... gun jezelf eens dit geschenk. 

Mezelf onder de knie

Mezelf onder de knie

Investeren in jezelf is de beste investering in jouw gezin en kinderen. 
Talloze oud cursisten vertellen ons jaren later nog dat 'Diepzielduiken - basic' de beste investering was die ze ooit in zichzelf deden. We zijn er van overtuigd dat dit ook voor jou als ouder van onschatbare waarde kan zijn. 

In Diepzielduiken - basic leer je ontspannen en tot rust komen, op zoek gaan naar wie je in de kern van jezelf bent, zodat je ook vanuit die kern naar je kinderen toe kan bewegen. 
Je leert ageren in plaats van steeds maar te reageren. Je leert het belang van evenwicht tussen actie en niets doen. Je brengt jezelf in harmonie, waardoor je ook meer harmonie creëert in je gezinsleven. 

Je krijgt ook leuke oefeningen mee, die je de rest van je leven in alle omstandigheden kan blijven gebruiken... en wie weet geef je ze later zelfs door aan je kinderen. 

Diepzielduiken basic is een veelzijdige hulpbron om als ouder sterk en evenwichtig in het gezinsleven te staan. 

Rusten doet wonderen

Rusten doet wonderen

In de rustige, natuurlijke atmosfeer van de Koningstuin kan je met een gerust hart even uit je ouderrol stappen. Enkele dagen geen gezinsleden, geen kinderen, even helemaal niets of niemand.

Hier vind je de stilte die nodig is om je energie weer naar binnen te laten keren. De stilte zorgt er voor dat jouw levensenergie letterlijk haar weg naar binnen zoekt, naar de plek van rust en stilte in jezelf.  
Op die stille plek in jou kan je ontspannen en uitrusten. Je kan alle externe prikkels en verwachtingen ten aanzien van je ouder-zijn loslaten en weer bij jezelf komen.

In de Koningstuin hoef je nergens over na te denken. Wat eten we, wanneer is de wandeling, hoe laat is dit of dat, kunnen we wel gaan wandelen als het regent, …. ??? 
Je hoeft geen verantwoordelijkheden te dragen, geen beslissingen te nemen. Daar is je gastvrouw voor, zij zorgt er voor dat alles vlotjes en volgens jouw behoeften verloopt. 

We eten gezonde, pure en eenvoudige maaltijden. Zoveel mogelijk biologisch, naar behoefte vegetarisch, vrij van gluten, suiker en/of lactose. 
Als je zin hebt kan je helpen met het bereiden van de maaltijden, maar misschien zit je liever in de tuin of in de leeskamer en geniet van de stilte en het niets doen. Dat is allemaal prima. 

Dag na dag ervaar je de weldaad van een eenvoudige routine. Deze eenvoud maakt het je mogelijk om hier later, thuis, ook mee aan de slag te kunnen.

In de rust van de Koningstuin kan je jezelf hervinden en de kracht opladen die je nodig hebt om een sterke brug tussen jou en je kind te bouwen.

Je bent welkom voor een week, maar een weekend of een dagje doet ook al veel deugd. Of je kan eerst eens komen proeven van de sfeer tijdens een Stilteontbijt

Mijn kind mijn spiegel

Mijn kind mijn spiegel

Elk kind houdt zijn ouders onvermijdelijk de spiegel voor.
Wat je als ouder in die spiegel ziet varieert en beweegt met je mee zoals het leven. 

De ene keer zie je jezelf terug als kind, of net die stukken die je niet wilde of kon zien, stukken van jezelf die je bent vergeten. 
Op andere momenten verschijnt erin de rol die je inneemt in het gezin. Je ziet je rol ten aanzien van de andere kinderen. Je houding ten aanzien van je partner. 
Jouw kind maakt je bewust van jouw strijd tussen werk en gezin. Het confronteert je met je goede of minder goede zorg voor jezelf. Het toont je jouw manier van prioriteiten stellen. 
Je ziet in die spiegel de dingen die je niet wil erkennen over jezelf, de uitlopers van je macht en onmacht. 

Je ontkomt ook niet aan jouw rol als vertegenwoordiger van je kind in de samenleving, aan jouw verantwoordelijkheid voor zijn belangen. In de verte zie je ook jouw eigen grenzen en behoeftes verschijnen. Niets blijft verborgen over jezelf met jouw kind als spiegel. 
Daarnaast zijn kinderen ook de spiegels van onze hele samenleving. Puur en confronterend, en ongemakkelijk soms. Wanneer wij die spiegel durven gebruiken ontdekken we veel, en telkens meer. 

Geen enkele ouder is daarin een uitzondering. Ook al heb je als ouder zo vaak het het gevoel er alleen voor te staan ... jouw ervaringen zijn rechtstreeks gerelateerd aan de ervaringen van vele andere ouders.

Verhalen van ouders die in de spiegel durfden te kijken zijn een kostbare bron van informatie voor andere ouders, maar ook voor zorgverleners en leerkrachten, voor iedereen die met 'kinderen in de spiegel' in aanraking komt.  

Verhalen brengen spiegels tot leven ... Veerkracht - Leren surfen op de golven van het leven is zo een uniek en bijzonder leerrijk verhaal.  

Ons aanbod